HARMONY-213

duvar kağıdı nedir? Duvar kağıdı nerede kullanılır?

Duvar kağıdının (duvar kaplaması) tanımına gelirsek, farklı mekanların iç duvarlarının yüzeyi için kullanılan dekoratif kaplamalardır denilebilir. Bu alanlar arasında ofisler, evler, mağazalar vb. yer alır. Bu duvar kaplaması, iç tasarımın yönlerinden biridir.

Bu popüler ve güzel duvar kaplaması rulo veya metre olarak satılmaktadır. Duvar kağıtları özel yapıştırıcı ile istenilen duvara monte edilir. Bunları duvardan ayırmak da neredeyse kolaydır. Duvar kağıdı düz veya dokulu olabilir veya grafik desenlere sahip olabilir. Duvar kağıdının tasarımını ve desenini basmak için çeşitli yöntemler kullanılır: yüzey baskı, oymalı baskı, ipek ipek baskı, dijital baskı ve rotasyon baskı gibi.

Duvar kağıdının kullanımı nedir?

Duvar kağıdının dekorasyonda ve iç mekanlarda kullanımı yeni ve taze bir kaplama değildir, uzun bir süredir bu duvar kaplaması, binalarda tema tasarımını homojen hale getirmek için iç duvarları süslemekte ve hatta yan aksesuarları kaplamaktadır. Duvar kağıtları, baskıda Woodcut tekniği olan “ahşap kesme” kullanılarak Rönesans döneminde Avrupa’da ilk kez popüler oldu.

Ülkeler arasında: İngiltere ve Fransa, Avrupa duvar kağıdı üretimine öncülük ettiler, ancak duvar kağıdının kökenleri antik Çin’e kadar uzanıyor. Çünkü Çinliler milattan iki yüz yıl önce duvarlarını pirinç sapı kağıdı kullanarak kaplarlardı. Ancak günümüzde üretim sürecinde, tasarımlarında ve malzemelerinde büyük değişimlere tanık olduğumuz baskı kalitesinin, boyutlarının, renk çeşitliliğinin ve özgün tasarımlarının diğer kasalara nazaran daha iyi olduğunun bir göstergesi olan duvar kağıdı üretimi her geçen gün ilerlemektedir.

Duvar kağıdı, duvarları boyayarak aynı sonucu elde edemeyebilecek modern tasarım ve dokuma lifler kullanarak bir alanı canlandırabilir. Son yıllarda geliştirilen geniş bir ürün yelpazesi (fiyat açısından geniş bir yelpaze) ile, şimdi duvar kağıdını dekor tasarımında ve değiştirmede kullanmanın en iyi zamanı.

Duvar kağıdı üretim sürecine aşinalık

Duvar kağıtları, günümüzde iç tasarımda en çok kullanılan dekoratif unsurlardan biri haline geldi. Bu dekoratif ve güzel duvar kaplamaları konut, ofis, ticari, medikal ve daha birçok mekanın dekorasyonunda kullanılmaktadır.

Duvar kağıdının özellikleri ve tasarımının ve renginin çeşitliliği kimseden gizlenemez, ancak çok az kişi bu ayırt edici ve popüler duvar kağıdının nasıl üretileceğini bilir.

tasarlamak

Eskizler duvar kağıdı tasarlamak için kullanılır. Eskiz, tasarım ekibi üyeleri tarafından çizilir. Tasarımı seçtikten sonra farklı renklerle test edip en iyi seçeneği seçiyorlar.

Daha sonra baskı yöntemi seçilir ve istenilen tasarım örnek duvar kaplamaları üzerinde test edilerek her şeyin yolunda gittiğinden emin olunur.

Duvar kağıdı hazırlama nedir?

Bir sonraki aşama olan hazırlık aşaması olan kağıt levhalar ahşap ve ahşap esas alınarak yapılır. Öncelikle ağacın kabuk gibi fazla olan kısımları alınır ve kalan malzemeler öğütülür. Daha sonra bunlara kimyasallar eklenir ve bulamaç oluşturulur.

Ahşap hamurundan zararlı ve fazla maddeleri uzaklaştırmak için bulamaca klor oksit ve oksijen eklenir. Daha sonra çamaşır suyu yardımıyla hamurun rengini değiştirirler. Son aşamada ise ihtiyaca göre duvar kağıdında doku oluşturmak için lifler kullanılır.

Kapak

Bu aşamada bahsedilen malzemelere ana ve baz boya ilave edilerek polivinil klorür veya PVC kaplamalar, selüloz elyaflar, titanyum oksit, lateks vb. Ayrıca bu aşamada, kağıdın ömrü ile ilgili olan duvar kaplamalarının kalınlıkları belirlenir.

Baskı

Bir sonraki adım baskıdır. Bu duvar kaplamasını basmak için dört teknik kullanılır: yüzey baskısı, şablonlar, mühür ekranı ve rulo.

Duvar kağıdı hazırlama nedir?

Hazırlık aşamasında, baskılı duvar kağıdı bir kat ıslak buğday veya mısır nişastası ile kaplanır ve ardından kurutulur.

Paketleme

Son adım paketlemedir. Bu aşamada kurutulan duvar kağıdı kullanım şekline göre boyutlandırılır ve kesilir. Kağıtlar daha sonra bir makine yardımıyla rulo haline getirilerek ölçüleri ve montaj talimatları yapılır. Son olarak kağıtlar plastik sargıya sarılır ve bu duvar kaplamaları pazarlanır.

Boya gibi duvar kağıtlarının da farklı modelleri vardır. Alanının duvarlarını kaplamak için herhangi bir duvar kağıdını tercih eden herkes, onun özelliklerine az çok aşinadır. Ancak sadece bu konuya genel bir bakış atılarak doğru seçim yapılamaz. Tüm bu marka ve modeller arasından doğru duvar kağıdını bulabilmek için öncelikle duvar kağıdı çeşitlerine aşina olmalısınız.

Vinil duvar kağıdı

Vinil duvar kağıtları da oldukça popülerdir. Bu duvar kağıtlarının bir alt tabakası, ortasında bir elyaf veya kağıt tabakası ve son bir kaplama tabakası vardır. Vinil duvar kağıtları ışığa dayanıklıdır, yıkanabilir ve uzun süreli kullanım için yüksek dayanıklılığa sahiptir. Bu duvar kağıtları çeşitli tasarım ve renklerde mevcuttur ve farklı malzemelerin dokusunu bile gösterebilir.

Çeşitli klasik duvar kağıdı

Klasik (eski) duvar kağıtları, büyük zaman dilimlerinin öğeleri ve desenleri ile karakterize edilir. Günümüzde klasik duvar kağıtları modern tasarımlarla birleşiyor.

Bu günlerde görülebilen ilginç şey, modern ve klasik tarzın birleşimidir.

Geleneksel duvar kağıdı

En iyi bilinen duvar kağıdı türlerinden biri geleneksel duvar kağıdıdır. Bu duvar kağıdı, basit ve çift olmak üzere iki tipte mevcuttur, basit tip tek katmanlıdır ve çift tip iki katmanlıdır. Çoğu duvar kağıdı selülozdan yapılır.

Bu duvar kağıtları, dekoratif ürünlerle ilgili hemen hemen her mağazada bulunabilir ve genellikle uygun fiyatlıdır. Ancak bu tür duvar kağıtları güneşte rengini kaybeder ve yıkanmaz. Bu duvar kağıtları daha çok yatak odalarında ve yemek odalarında kullanılmaktadır.

Kumaş (Tekstil) duvar kağıdı

Duvar kağıdı üretiminde kullanılan bir diğer malzeme ise kumaştır. Duvar kağıdı üretiminde farklı tekstil türleri kullanılmaktadır. Kumaş duvar kağıtları yangınları büyük ölçüde önler, diğer duvar kağıtlarına göre çok daha geç lekelenir ve en önemlisi duvar yüzeyinde izolatör görevi görür. Bu duvar kağıtlarının dezavantajı, duvar yüzeyine montajının nispeten zor olması ve diğer yandan çok daha pahalı olmasıdır.

Dokunmamış duvar kağıdı

Adından da anlaşılacağı gibi, bu duvar kağıtlarının dokusu yoktur. Bu model tıpkı non-woven tekstiller gibidir ve dokusuz olarak üretilir. Dokunmamış duvar kağıtları, piyasadaki en yeni türlerden biridir ve benzersiz özelliklere sahiptir. Örneğin asla kırılmazlar, hepsinin montajı kolaydır. Ayrıca hiç esnemezler ve bu nedenle yeniden boyutlandırılmazlar. Elbette bu duvar kağıtları yıkanabilir değildir ve genellikle diğer türlere göre daha pahalıdır.

Yapışkan etiketli duvar kağıdı

Bu, onu takmak için yapıştırıcıya ihtiyacımız olmadığı anlamına gelir. Arkasına yapıştırılan duvar kağıdı, yapıştırıcı nedeniyle, duvarın montajı ve hazırlanması için daha az zaman gerektirir. Duvar kağıdını etiketin arkasına takmak için bir montajcıya ihtiyacınız yoktur ve yüksek uzmanlık gerektirmez, dikkatli ve sabırlı bir şekilde halledebilirsiniz. Doğal olarak, bu konuda daha az maliyetlidir. Sıradan duvar kağıdı montajı, yapıştırıcı gerektirir ve bu nedenle, işi bitirdikten sonra duvar kağıdı montaj ekipmanının temizlenmesini ve monte edilmesini gerektiren kendi alet ve ekipmanını gerektirir.

Her zamanki türler gibi etiketli duvar kağıdı, çok çeşitli tasarım ve renklere sahiptir. Mekanın tasarımına ve dekorasyonuna göre istediğiniz tasarımı kolaylıkla seçebilirsiniz. Etiketin arkasındaki duvar kağıdı PVC’den yapılmıştır ve kağıt olmaması nedeniyle %100 yıkanabilir özelliktedir.

Etiketli duvar kağıdı, banyo gibi nemli alanlar için iyi bir seçimdir. Bu duvar kağıdı türü, yenilenmesi ve onarılması gereken eski yüzeylerde kullanılır. Örneğin, eski dolaplara ve kapılara veya eski ve eski fayanslara sadık kalın ve evinize veya ofisinize yeni bir tasarım kazandırın.

Her türlü resepsiyon duvar kağıdı

Duvar kağıdı, çeşitli kullanım alanları olan mekanlarda iç duvar yüzeylerinde kullanılan ve iç mekan tasarımında estetik bir yönü olan dekoratif bir kaplamadır. Bu örtü türü çoğunlukla rulo veya metre olarak satılmakta ve duvara yapıştırıcı yardımı ile monte edilmektedir.

Duvar kağıtları düz veya dokuma veya grafik desenli olarak görülebilir. Kullanılan duvar kağıdının türüne bağlı olarak, kurulum ve bakım yöntemi farklı olacaktır.

kabartmalı duvar kağıdı

Kabartmalı duvar kağıdı olarak bilinen başka bir duvar kağıdı türü daha vardır. Bu duvar kağıtları, adından da anlaşılacağı gibi, belirgin bir çıkıntıya sahip olan ve doku oluşturan desenlere sahiptir. Bu çekici duvar kağıtlarının yardımıyla basit bir duvar unutulmaz bir sanat eserine dönüştürülebilir.

Ayrıca bu çekici tümsekler sayesinde duvar kusurları kapatılabilir. Eskiden bu duvar kağıtlarının dezavantajı, takıp çıkarmanın zor olması ve kimse tarafından çıkarılamamasıydı. Ancak günümüzde, duvar kağıdı yüklemede farklı ve yeni teknolojiler bu sorunu çözmüştür.

sıvı duvar kağıdı

Sıvı duvar kağıdı adı verilen duvar kağıdı türlerinin de olduğunu bilmek ilginizi çekebilir. Bu duvar kağıtları, yukarıdakilerin aksine çok iyi bilinmiyor. Selüloz ve pamuk lifinden yapılmıştır ve bu nedenle sıvı olarak bilinirler. Bu tür duvar kağıdının uygulanması sıvı haldedir. Sıvı duvar kağıdı sentetik ve toksik maddeler içermez, montajı kolaydır, belirli bir alanda tamir edilebilir, yalıtkan görevi görür ve antistatiktir. Tabii ki, suyun onları yok ettiğini unutmayın.

Fiberglas duvar kağıdı

Fiberglas duvar kağıtları, iç içe fiberglastan yapılmıştır. Bu duvar kağıtları, doğası ve üretim yöntemi gereği oldukça dayanıklıdır ve uygulandığı yüzeyi de sağlamlaştırır. Fiberglas duvar kağıtları, doğal malzemelerden yapıldıkları için toksik değildir. İlginç özellikleri aleve karşı dayanıklı olmaları ve yüzeylerinin boyanmasıdır.

Bambu duvar kağıdı

Bambu gibi doğal malzemelerden yapılmış çeşitli başka duvar kağıtları da vardır. Doğanın kalbinin bize armağanı olan bu duvar kağıtları rengini hatırı sayılır bir süre muhafaza eder. Bambu dezenfekte edici özelliğinden dolayı duvar yüzeyinde kir ve kir birikmesini engeller. Bu duvar kağıdının dezavantajları arasında neme karşı direnci olmaması, yıkanmaması ve nispeten yüksek fiyatıdır. Bu tür duvar kağıdının bir başka dezavantajı, tanınabilir kenarlarıdır.

Etiketler: , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir